: ハスミワイン HASUMI WINE

ワイナリー紹介

ドメーヌ ジャン・マーク・ヴァンサン

[ ブルゴーニュ地方Bourgogne サントネーSantenay ]
ドメーヌ ジャン・マーク・ヴァンサン

「フランスレストラン・三ツ星御用達」
16世紀から受け継ぐ。
複雑性×凝縮感=最高のバランス

Three-star restaurants in France love his wine.
Making wines since the 16th century.
Complexity x Condensation = Best balance

「ブルゴーニュは複雑でなければならない」(Bourgogne must be complex)。
そう語るムッシュ、ジャン・マークの造り出すサントネーはフランスのキャビスト(酒屋さん)にもなかなか出回らない。曽祖父から脈々と続くそのクォリティー。
14世紀に建てられた地下カーヴには、これだけ?と思う数しか樽がない。

彼のワインは新樽100%です。しかし、彼は樽の使い方を工夫することでワインに樽の風味が強く出ることを抑えています。「reduce oak taste」とジャンは言い、樽香の強さ、バニラっぽさはエレガンスとクォリティーに欠けたワインだと否定しています。これはハスミワインの造り手たちに共通しています。
他のドメーヌはアロマティックでソフト、一見エレガントに感じてしまうワインを造るが、ボクはそうしない、と語るジャン。ひいおじいさんの時代から受け継ぐ複雑性と凝縮感、エレガンスさを備えなければ、ドメーヌ・ヴァンサンのワインではない!

ヴァンサン家のワインはゆっくり、じっくりと味わうタイプ。
ひとくち飲んでどうこう言うワインではありません。ショコラのような香りが現れたらいい感じになってきた証です。

Bourgogne must be complex. Jean-Mark said. The Santenay he creates is not easy to buy at liquor stores in France. The family has been making high quality wines since Jean-Mark’s great-grandfather started the winery. There are very few barrels in the underground carve built in the 14th century. All the barrels he uses are new. Usually, new barrels makes wines vanilla and oak flavored, but Jean-Mark devised the way of using barrels to keep the wine from having a strong flavor. “Reduce oak taste.” Jean-Mark said. He believes wines with strong oak, vanilla aroma are lack of elegance and low quality. Other winemakers we, Hasumi wine, inport from said same thing. Jean-Mark said “Other domaines make wines which are aromatic, soft, and seemingly elegant. But I don’t do that.” Domaines Vincent’s wines must be complex, condensate, and elegant!

Their wines are not the type of wines which can be judged by a sip. Wait until it has chocolate aroma, then it is the best time to taste.

ドメーヌ ジャン・マーク・ヴァンサン