: ハスミワイン HASUMI WINE

ワイナリー紹介

モーリス・ヴェッセル

[ シャンパーニュChampagne モンターニュ・ド・ランス ブジィBouzy ]

「構造×フィネス」

"Structure x finesse"

モンターニュ・ド・ランスは、ランス市とエペルネーの町を結ぶようにして円弧を描いた南東の斜面に広がる、素晴らしいワインを生む栽培地。この地の南部、モンターニュ・ド・ランスを代表するブジィの村に、モーリス・ヴェッセルはある。1955年創業。ヴェッセル家は5代続くvigneron。ブジィの村はGRAND CRUに指定され、このランスの山々の南側斜面に、葡萄の熟成に最適な9haの畑を所有。Mauriceさんが目を隅々まで光らせ、兄弟のDidierとThierryがこの蔵元を率いる。

Montagne de Reims is a hill in Reims and famous for great vineyards on its southeast side slope. Maurice Vesselle is in the village of Bouzy, Reims. Founded in 1955, Maurice Vesselle is a vigneron which current owner is fifth generations of the family. Vineyards in Bouzy is certificated as Grand Cru, and they own 9ha of vineyards. Maurice observes every corner, and his brothers Didier and Thierry lead the domaine.

「私たちは職人です。冬でも毎日必ず畑に足を運び、状態を確認し、常に頭はそのことでいっぱいです。こんなことをしている最後の人間といえるでしょう。長い間、私たちは無能な時代遅れの人間だと揶揄されてきました。

それは考え抜かれた栽培方法が語られるようになる以前の話です。今日では、私達の行うことがもっとも前衛的とされるようになったのです。私たちは畑において、何が葡萄にとって良いのか、とことん考え実践します。冬の時期は畑の土をおこすのですが、きちんとやっているところは少ない(3%未満)ですね。」

“We are workmen. Even in Winter, we go to check our vineyards every day. We always think about wines. Probably there is no winemaker doing the same. We have been told what we did is out-of-date winemaking, but that was before the cultivation method was verified. Now people think what we do is the most effective method. We always think what the best is for vines and do. We plow during the winter, but not so many winemakers do that. “

 

“伝統”がこのRMの語る言葉の通りであるとしても、この村の教会に隣接する酒蔵は、近代的手法を排除しているわけではない。「私たちは1960年から1970年にかけて多くの投資を行いました。それは完璧な醸造を行うためです。すべてはその土地、その年の特徴をいかに引き出し、どうヴェッセルとして表現するのか。」シャンパーニュにおいて、ヴェッセル家の名は知れ渡っており、多くの受賞歴、専門家の評価は高く、そのため彼らの造りは非常に“贅沢”である。カーヴで最低5年寝かせている間も、フレッシュさとフィネスを保つために、マロラクティック醗酵はけっして行なわない。NVでもミレジムでも、熟成感があり、コクのある重厚なシャンパーニュを楽しんでもらいたい。パリジャンでも地元の人間でも、白亜質の土壌で長期間フィネスを持続する、これほどのシャンパーニュにはそうはお目にかかれない。地下4階がヴィンテージ物を寝かせるみごとなレクイエールのプライベート・セラー。

They value tradition, but they do not rule out modern methods. “We invested a lot in the 1960s and 1970s to make perfect wines. “It is important to know the difference of terroir and vines each year and express it as Vesselle wines.” Vesselle is a well-known family in Champagne with many awards and professional reputation. Thus, their winemaking is quite “luxury”. Champagne is aged in their cellar for at least five years though they avoid malolactic fermentation in order to preserve the freshness and finesse. They want everyone enjoy their aged, rich, and thick champagne, NV or Millesime. Even for locals, it is not easy to have aged but still have the freshness and finesse like Vesselle’s. There is a cellar covered with chalky soils on the 4th basement floor. There are their large collection of vintages.