: ハスミワイン HASUMI WINE

ワイナリー紹介

フランソワ・セーディック

[ ブルターニュBretagne フェナンFouesnant ]

Sehedic
セーディック/ブルターニュ・シードル

「Bright&Fresh」
輝きと、フレッシュさが織りなす、地域一番蔵

Shine and freshness weave, the best in the area

 

美味しいシードルを探せ!フランス中探し回りました(ウソです)。
でもかなりリサーチいたしました。そこで浮かび上がってきたのがこの蔵元。

Find a delicious cider! We searched all over France (this is a lie haha). But I did quite a bit of research. And we found this domaine.

1950年にフランソワ・セーディックにより設立。畑は約20ヘクタール。セーディックのシードルは、ブルターニュ地方の中でも最高のシードル生産地区である、フェナン地区産。果樹園は、海から4km以内の丘陵地帯。南/南西向き。海からの風。シスト土壌の上に、浅い表土は数十センチしかないので水はけバツグン。「セーディック」は、地元の誰に聞いても、地域一番蔵として真っ先に名前が挙がる、銘醸蔵。プロの支持も当然厚い。

Founded in 1950 by François Saedick. The field is about 20 hectares. Saedic cider is from the Fenang area, one of Brittany’s best cider producing areas. The orchard is located in a hilly area within 4 km of the sea. South / Southwest facing. Wind from the sea. On the cyst soil, the shallow topsoil is only a few tens of centimeters, so it drains well. “Sedic” is a well-known Domaine with strong support from locals. Professional support is naturally thick.

甘い、辛い、苦いなどの様々な味わいを持つリンゴを、30種類植えている。近年開発されたリンゴから、古代の品種まで様々だ。
C’hwero briz, C’huero ru perlay, Trojen hir, Jobic, Kerchen, C’huero braw, C’hwero ru, C’hureo gwen, Prat yeod, Dous moen, Belein, Guilevic, Kermerien, Dous coet, Person, Stang ru, Peau de chien, Locard vert, Doux normand, Plomelin, Médaille argent, Jeanne renard, Marie ménard, Avrolles, Rouget de dol, Bedan, Bouteille vihan, Bouteille vraz, Petit jaune, Jurellaなどの多彩な品種。平均樹齢は40年。

He has planted 30 different apples with different flavors, such as sweet, spicy and bitter. They range from recently developed apples to ancient varieties.
C’hwero briz, C’huero ru perlay, Trojen hir, Jobic, Kerchen, C’huero braw, C’hwero ru, C’hureo gwen, Prat yeod, Dous moen, Belein, Guilevic, Kermerien, Dous coet, Person, Various varieties such as Stang ru, Peau de chien, Locard vert, Doux normand, Plomelin, Médaille argent, Jeanne renard, Marie ménard, Avrolles, Rouget de dol, Bedan, Bouteille vihan, Bouteille vraz, Petit jaune, Jurella. Average age is 40 years.

例えるなら、地元で愛される行きつけの中華料理屋さん。いつものラーメンに餃子。レバニラ炒めに、シードルいっちょう!
安くて美味しい、いつものおススメ。しかも高品質&栄養満点!気取りも必要なし。濃い麦わら色。甘酸っぱく、柔らかな泡立ち。完熟したリンゴの芳香。少しのクリーミーさ。後味はスッと切れて爽快さを残す。この切れ味の潔さが最大の特徴です。
程よい酸味と渋みが、口中を引き締める。誰もがファンになる、いー感じのシードルです。土壌の表面は自生の草花であり、農薬や除草剤は使用されていない。リンゴ樹の健康管理などは、有機規制により認可されている。収穫は9月の終わりから行われ、12月上旬に終了。豊富な昔ながらのノウハウと、現代の手法を織り交ぜた独自の製造工程。

It’s like a local Chinese restaurant that is loved locally. Gyoza to the usual ramen. For stir-fried levanilla, cider!
Cheap and delicious, always recommended. Besides, high quality & full nutrition! You don’t have to drink it sly. Dark straw color sweet and sour, soft foaming. Ripe apple aroma and a little creaminess. The aftertaste is smooth and leaves exhilaration. This sharpness is the most distinctive feature.
Moderate acidity and astringency tightens the mouth. A cider that feels like everyone will be a fan. The surface of the soil is native flowers and no pesticides or herbicides are used. The health management of apple trees is approved by organic regulations. Harvesting begins at the end of September and ends in early December. A unique manufacturing process that combines rich traditional know-how with modern techniques.

Cidre Pays de Fouesnant Brut 375ml 5.5%
シードル ペイ・ド・フェナン ブリュット
<リンゴ品種>
Prat-yeod, Dous Moen, Locard, Petit Jaune, Dous Coët, Rouget de Dol  海が近い石灰質土壌。10月と11月の2回収穫。6~8か月の発酵期間。糖分とタンニンが豊富で、苦みの強いリンゴ、甘くピリッとした味わいのリンゴができる。「活気と新鮮さ」が特徴。常に砂糖を添加することなく、さっぱりとした後味は、キレが良く爽快。程よい渋みと酸味が、口中を引き締めてくれる。のどの渇きをいやし、様々な料理に合う。アペリティフ、カマンベール、リバロ、魚、白身の肉。

Cidre Pays de Fouesnant Demi-Sec 
375ml 4%
シードル ペイ・ド・フェナン ドゥミ・セック
<リンゴ品種>
Marie Ménard, Dous Moen, Locard, Petit Jaune, Dous Coët, Judor 「フレッシュ&フルーティー」。まろやかな芳香。やわらかな甘みと、丸みのある酸味とのバランスが良い。白身の肉、魚、食前酒。

Cidre Pays de Fouesnant Doux 
375ml 3%
シードル ペイ・ド・フェナン ドゥー
<リンゴ品種>「フルーティー&甘味」。強烈なフルーティー。甘口愛好家のための、理想的なシードル。

Cidre Pays de Fouesnant Brut 750
ml 5.5%
シードル ペイ・ド・フェナン ブリュット
<リンゴ品種>
Prat-yeod, Dous Moen, Locard, Petit Jaune, Dous Coët, Rouget de Dol  海が近い石灰質土壌。10月と11月の2回収穫。6~8か月の発酵期間。糖分とタンニンが豊富で、苦みの強いリンゴ、甘くピリッとした味わいのリンゴができる。「活気と新鮮さ」が特徴。常に砂糖を添加することなく、さっぱりとした後味は、キレが良く爽快。程よい渋みと酸味が、口中を引き締めてくれる。のどの渇きをいやし、様々な料理に合う。アペリティフ、カマンベール、リバロ、魚、白身の肉。

Cidre Pays de Fouesnant Demi-Sec 750
ml 4%
シードル ペイ・ド・フェナン ドゥミ・セック
<リンゴ品種>
Marie Ménard, Dous Moen, Locard, Petit Jaune, Dous Coët, Judor 
フレッシュ&フルーティー」。まろやかな芳香。やわらかな甘みと、丸みのある酸味とのバランスが良い。白身の肉、魚、食前酒。

Cidre Pays de Fouesnant Doux 750
ml3%
シードル ペイ・ド・フェナン ドゥー
<リンゴ品種>

「フルーティー&甘味」。強烈なフルーティー。甘口愛好家のための、理想的なシードル。