: ハスミワイン HASUMI WINE

ワイナリー紹介

ヤン・シャーヴ

[ コート・デュ・ローヌLa Vallee du Rhone クローズ・エルミタージュCrozes Hermitage ]

「鹿あってのヤン・シャーヴ、
ヤン・シャーヴあっての鹿」!!

Best with venison!!

ローヌのクローズ・エルミタージュに本拠を置く造り手さん。
2001年ヴィンテージより、名人ベルナールより、息子ヤン・シャーヴが受継いでいます。まじめで、ストイックな性格の持ち主です。フランス・レストラン界での評判が高く、多くのレストラン、(パリ・ヒラマツ、ポール・ボキューズなど)に愛されています。

毎年のように、彼のワインは、フランスの個人の上客、3ツ星レストラン、アメリカ、ベルギー、オランダなどの国々と取り合いになるほど人気があります。アシェット社刊行の「ロ偉大な造り手90人」に選出!クローズ・エルミタージュの呼称の中心に位置し、17ヘクタール余りの畑を所有。除草剤を使用しないなど、自然な造りを実践。赤は伝統のシラー、少量の白はマルサンヌとルーサンヌからなります。ゴーミヨ「ル・ヴァン誌」掲載など、料理人、ソムリエの評価が特に高いエレガント・ワイン。そして、ハスミでも彼のワインをものすごく高く評価しています。(総生産本数;90000本  赤;15.7ヘクタール 白;1.5ヘクタール)

Yann CHAVE is based in Crozes Hermitage in Rhone. Yann Chave took over his talented winemaker father Bernard in 2000. Yann is serious and stoic. His wines are popular among restaurants in France like Hiramatsu and Paul Bocuse.

His wines are so popular that Michelin 3 star restaurants, customers in France, US, Belgium, and Netherlands contact him every year. He was selected as one of “The 90 great winemakers” by Guide Hachette des Vins.

Yann CHAVE is in the center of Crozes Hermitage. He owns 17ha vineyards. He engaged with organic agriculture. He makes red from traditional Syrah, little amount of white from Marsanne and Roussanne. His wines are elegant, and popular among chefs and sommelier. His wine has been on Guide Gault Millau: Le vin.(Total production: 90,000 red; 15.7 ha white; 1.5 ha)

20144月、訪問)  2004年に取引を開始してから、何回か訪問させていただいたが、私にとっては、10年ぶりの訪問になった。久しぶりに会った彼は、ちょっぴりふくよかになっていた。それはお互い様か。
話した感じもだいぶ丁寧で丸くなり、よく笑うようになった印象だ。
彼には16歳になる娘さんがいるが、大の日本マンガ好きとのこと。その影響か?彼自身、日本に対する興味が、前よりはずっとあるようだ。春、桜が咲くころに、日本を訪問したいという。ヤンと付き合いだして10数年、こんなに打ち解けて話ができるようになるとは思ってもいなかった。初めて会ったときの彼は、非常に無口でシリアス。少し怖い感じもしたものだ。そのストイックさが良いところでもあるのだが。

ワインの評価は相変わらず素晴らしい。お父さんのベルナールさんから受け継いだ10年前以上ではなかろうか。相変わらず☆付きレストランからの引き合いはひっきりなし。最近は北欧の国からもオファーが増えているという。この後すぐ、スウェーデンに出張らしい。その表情からも、充実感が伝わってくる。

今回、久しぶりに「白のクローズ・エルミタージュ」をわけてくれることになった。春の日本、桜の下でヤンと娘さんと一緒に飲めるのが、今から楽しみだ。

April 2014

I have visited him a few times since we started business in 2004, but it has been 10 years since I visited him last time. He used to be serious and stoic, but he changed. He became soft spoken, laugh a lot person. He has a 16 year old daughter and he said she loves Japanese Manga. It might be the reason he was more interested in Japan than before. It has been 10 years, but this is the first time we laughed this much together. His wines are great as always. I could say it is better than 10 years ago, when he took over this domaine from his father. Michelin star restaurants contact him often. He told me that importers from Northern Europe also contacted him. He was flying to Sweden right after we met. I could see that he was really enjoy what he is doing. It has been a while, but we could have some “white Hermitage” this year. I am looking forward to having it with him and his daughter under cherry blossoms in Japan.